imgurl.ir

هم‌اکنون سالانه ۲۵ هزار تُن گوشت قرمز در چهارمحال و بختیاری تولید می‌شود که با احتساب سرانه یک کیلوگرم ماهانه کشوری نیاز استان حدود ۱۲ هزار تُن در سال است. در این راستا مازاد تولید دام استان در قالب دام زنده به سایر استان‌ها صادر می‌شود که از دلایل گرانی گوشت قرمز در بعضی مناطق استان به‌شمار می‌رود. الگوی مصرف گوشت قرمز در چهارمحال و بختیاری از نوع بره است و مصرف گوشت دام حذفی شامل میش و بُز پایین است. بالا بودن هزینه‌های جانبی شامل کرایه‌های زیاد حمل‌ونقل و اجاره مغازه از مهم‌ترین عوامل گرانی گوشت قرمز است.یک چهارم تولید ناخالص داخلی و یک پنجم اشتغال چهارمحال و بختیاری به بخش کشاورزی وابسته است.

عشایر چهارمحال و بختیاری سهمیه ۵۰ هزار راسی از طرح تولید قراردادی گوشت قرمز را دارند. توسعه کشاورزی و دامپروری از مهم‌ترین اولویت‌های دولت ها در این استان به‌شمار می‌رود. از طریق اجرای طرح‌های کشاورزی و دامپروری نسبت به اشتغال‌زایی، کاهش نرخ بیکاری و رشد تولید در چهارمحال و بختیاری باید اقدام کرد. توسعه کشاورزی و دامپروری در استان موجب جلوگیری از مهاجرت‌های بی‌رویه، کاهش آسیب‌های اجتماعی، ترمیم محیط زیست، تشکیل زنجیره ارزش و مهاجرت معکوس می‌شود.

هم‌اکنون از مجموع ۴۳ شهر چهارمحال و بختیاری تنها در ۹ شهر مجتمع دامپروری وجود دارد که به‌منظور رعایت بهداشت و سلامت عمومی باید تمامی شهرها به مجتمع دامداری تجهیز شوند. برای تسریع در روند توسعه و پیشرفت استان باید طرح‌های کشاورزی و دامپروری دانش‌بنیان را پی گیری و تامین اعتبار شود. برنامه‌های مبتنی بر افزایش تولید و بهره وری فعالیت‌های موجود، بیشترین تأثیر در برنامه‌های توسعه پایدار صنعت دامپروری را دراستان چهارمحال و بختیاری، خواهد داشت.

از اولویت‌های مهم جهت توسعه دامپروری حضور فعال اتحادیه‌ها و انتقال تجربیات و فن آوری های روز در مجتمع‌های دامپروری و انجام اصلاح نژاد جهت افزایش عملکرد و سود آوری می‌باشد. در راستای رفع مشکلات تأمین آب حرفه گوسفند داری ۱۰۰ تا ۲۵۰ راسی، حمل آب با تانکر موافقت شد که این موضوع می‌تواند راهکاری مناسب جهت خروج پرورش گوسفند از شهر و روستا و ایجاد مجتمع‌های گوسفند داری در خارج از مناطق مسکونی گردد.

سند توسعه دامپروری استان تهیه و به وزارتخانه نیز ارسال شده است. در این سند توسعه تولیدات گوشتی، تخم مرغ، مرغ، عسل تا افق ۱۴۱۰ پیش‌بینی شده است، این سند یک راهنما و برنامه چشم‌انداز برای مجموعه صنعت دامپروری استان و برای توسعه پایدار بخش دامپروری است.

در بحث اصلاح نژاد و ترکیب نژاد تاکنون در استان کارهای کارشناسی انجام شده بود و در این مرحله ترکیب نژاد و اصلاح نژاد گوسفند بومی مد نظر است.

در استان ۶ واحد مرغ تخم‌گذار دارای مجوز، فعال است، از این تعداد سه واحد با ظرفیت ۲۴۲ هزار قطعه فعالیت دارد که تولید سالانه این واحدها چهار هزار و ۲۰۰ تن تخم مرغ است در حالی که نیاز استان سالانه ۱۰ هزار و ۵۰۰ تن تخم مرغ است.

در بخش مرغ گوشتی سالانه ۲۹ هزار تن مرغ تولید می‌شود و سرانه تولید ۲۵کیلوگرم به ازای هر نفر در سال است و سالانه ۲۵ هزار تن نیاز استان است.

در استان سالانه ۲۵۰ هزار تن شیر تولید می‌شود که نیاز سالانه در استان ۱۸۰ هزار تن است و ۷۵ هزار تن مازاد تولید وجود دارد.

در استان سالانه ۲۷ هزار تن گوشت قرمز تولید می‌شود که با احتساب سرانه مصرف ۱۸ هزار تن درسال در استان ۹ هزار تن گوشت مازاد تولید می‌شود. طبق رایزنی با ۶ کارخانه خوراک دام استان سه فرمول تهیه خوراک دام برای دام پرشیر، کم شیر و پرواری تهیه شد و به نحوه توزیع، تهیه و قیمت گذاری خوراک نظارت می‌شود. از سال ۹۷ تا کنون پرورش کرم ابریشم نیز در استان با همکاری جهاد کشاورزی و جهاد دانشگاهی آغاز شده، تاکنون زمینه اشتغال ۱۰۰ نفردر این حوزه فراهم شده که فعالان این حوزه بیشتر زنان خانه دار هستند و محصول تولیدی به صورت تضمینی خریداری می‌شود. چهارمحال و بختیاری بیش از ۷۰ هزار دام سنگین و ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار دام سبک سنتی صنعتی و عشایری دارد که به عنوان یکی از قطب دامپروری عشایری کشور محسوب می‌شود.

همانطور که در نوشته فرآوری محصولات در صنایع تبدیلی و تکمیلی راهکاری برای توسعه استان چهارمحال و بختیاری گفته شد، در کنار توسعه دامپروی تکمیل این زنجیره می تواند بسیار کمک کننده باشد.

محصولات دامی در صنایع تبدیلی و تکمیلی شامل

بسته بندی گوشت

بسته بندی مرغ

کشتارگاه مربوط به دام

کشتارگاه مربوط به طیور فرآورده های گوشتی

فرآورده های لبنی